Ekonomi

BDDK: Bankalar net istikrarlı fonlama oranını hesaplayacak

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, bankalar fonlama riski nedeniyle likidite seviyelerinde bozulma olmaması için net istikrarlı fonlama oranı hesaplamasına başlayacak. Buna göre;

-Kural, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.

-Oranın hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemede Türkiye’nin bankacılık gözlemcisi BDDK yetkilidir.

-3 aylık konsolide ve konsolide olmayan net istikrarlı fonlama oranlarının basit ortalaması %100’ün altına düşmeyecek.

Özellikle 2008 finansal krizinden sonra bankaların likidite tamponları çok daha fazla önem kazandı. Bu çerçevede de, dün Resmi Gazete’de açıklanan NSFR (Net Stable Funding Ratio, Net İstikrarlı Fonlama Oranı) hesaplamasına benzer şekilde bizde ve global bankacılık sisteminde de LCR (Liquidity Coverage Ratio, Likidite Karşılama Oranı) bankaların yeteri kadar likiditesinin olduğunu göstermesi açısından takip ediliyordu.

Bankacılık Sektörü Likidite Yeterlilik Oranları… Kaynak: BDDK, Dinamik Yatırım

LCR, bankanın yüksek kaliteli varlık stokunun 30 takvim günü stres senaryosu üzerinden tahmini toplam net nakit çıkışlarına bölünmesiyle elde edilen yüzdedir. NSFR, istikrarlı fonlama ile finanse edilen uzun vadeli varlıkların oranını sunar ve Kullanılabilir İstikrarlı Fonlama (ASF) miktarının bir yıllık ufukta Gerekli İstikrarlı Fonlama (RSF) miktarına bölünmesiyle hesaplanır. Bu oranların %100 üzerinde olması istenir. Farkları ise, LCR 1 aylık likiditenin yeterli olup olmadığını, NSFR 1 yıllık likiditenin yeterli olup olmadığını ölçer.

LCR şu anda tüm bankacılık sektörünün geneli için %150 üzerindedir. Bankalar açısından ek yükümlülük getirecek bir düzenleme değildir. Likidite tamponlarının daha güvenli takip edilmesi için olumlu değerlendirilmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu